İçeriğe geç

Alevilikte Hısım Ne Demek

Alevilikte Musayip ne demek?

Musahiplik kısaca yol kardeşliği olarak tanımlanmaktadır. Pir ve Cem hazretlerinin huzurunda iki evli kişinin itirafına dayanmaktadır. Arkadaşlık ölüme kadar sürer. Musahib halkı dikkatli yaşamak zorundadır.

Alevilikte Kirvelik ne demek?

Bölgede dini bir gelenek olan on iki kuruş denilen küçük bir miktar, on iki imamın tanıklığını temsil eden kirve olacak aileye verilir. Geçmişte bu geleneğin, özellikle kavgalı aileler tarafından zarar gören ailelerin maddi kayıplarını telafi etmek için de kullanıldığı ortaya çıktı.

Alevilikte musahiplik nasıl yapılır?

Bu olgunluğa ulaşmak için bir Mürşid, bir Pir’in rehberliğinde olmak, onu yoldaş olarak tutmak ve güzel edeplerle itiraf etmek gerekir. Yola ve kurallara girmek ve rehberlik almak için önce bir yoldaşa sahip olmak gerekir. İki evli çiftin Pir’in huzurunda itirafta bulunup ortak olmalarına “Musahiplik” denir.

Alevilikte kardeş ne demek?

Musahip veya Musâhip, Alevilikte özel bir dini törenle atanan ve bir kişinin hem bu dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı olarak kabul edilen kişidir. Kelime, Arapça “sahiba” (dostluk) kökünden gelir.

Alevilikte eşiğe neden basılmaz?

Alevilik-Bektaşilik’te ise kapının kendisi, eşiği, üstü, sağı, solu, kilidi, kısacası bütün bu parçalar ve unsurlar Ehl-i Beyt’i temsil eder. Yine insanların eşikten girmemesinin temel sebebi Ehl-i Beyt’i temsil etmesidir.

Alevîler birbirlerine nasıl hitap eder?

Alevilerde Dedeye bağlı olan ve onu seven kişilere Pirim denir.

Arak Alevilikte ne demek?

Alevi inanç sisteminde, Cem ibadeti bağlamında “dar”, Cem’in yapıldığı meydanın merkezini fiziksel olarak ifade eden bir terimdir.

Kirve kızı ile evlenebilir mi?

Kirve çocukları birbirlerinin kardeşleri olarak kabul edilir. Kirve’nin kızıyla evlenemezsiniz. Bu geleneğin temeli çocuğun kanının Kirve’nin kucağına düşmesidir.

Evlilikte kirve ne demek?

Kirve: “Sünnet edilen çocuğun elini veya kolunu tutan ve çocuk üzerinde babalık hakkı bulunan kişi” (1); Kirvelik, “bir erkek çocuğunun sünnet töreninin yükünü ve masrafını bir başka aile büyüğünün üstlenmesiyle iki aile grubu arasında ortaya çıkan sanal (saygın) akrabalık” olarak tanımlanmaktadır (2).

Erkan ne demek Alevi?

Bektaşilik çalışmalarında Alevilik sistemlerini göz ardı etmeden bir arada ele almak tarihsel sürecin şartlandırdığı bir zorunluluktur. Erkan, tarikatın kurallarını ve yasalarını temsil eden kural ve törenlere atıfta bulunur.

Alevilikte görgü cemi nedir?

Alevi-Bektaşi kültüründe, Cem ritüelleri ibadetin özüdür. Görgü veya İkrar Camisi, Alevilik ve Bektaşilikte en önemli işlevdir. Bu ritüeller, Alevilerin ve Bektaşilerin yıl boyunca zaman zaman kendilerini Tanrı ve toplum önünde arındırmak ve haklı çıkarmak için gerçekleştirdikleri özel Cemlerdir.

Aleviler nasıl nikah kıyar?

Dede diğer düğün misafirlerini kendisi gibi dizlerinin üzerine oturmaya davet eder. Kişi rahatsız hissederse zorlama yoktur, kişi istediği gibi oturabilir. Düğün namazı başlamadan önce dede genç çiftle konuşur, onların rızasını alır ve sonra namaza başlar. Dede namaza başlayınca salavatını okur ve namaza başlar.

Alevilerde boşanma var mı?

Aleviler arasında boşanma yoktur. Zorunlu olmadıkça boşanmayı desteklemezler.

Asıl Alevîler kimdir?

Başka bir deyişle, geleneksel olarak, “Alevi sürüleri”, damadı İmam Ali de dahil olmak üzere Hz. Muhammed’in soyundan gelmelidir. Ali’nin büyük oğlu Hasan’ın soyundan gelen Alevilere Şerif veya Hasani denir ve Ali’nin küçük oğlu Hüseyin’in soyundan gelen Alevilere Seyyid veya Hüseyni denir.

Alevilik’te gülbank ne demek?

Terim olarak Mevlevi, Bektaşi, Halveti, Kadiri, Rufai gibi tarikatlarda topluca yüksek sesle söylenen alkış ve duaları içeren sözlü edebiyat ürününü ifade eder.

Musayip nasıl olunur?

İnanışa göre arkadaşlık iki evli kişi arasında gerçekleşmekte, evlenme adaylarının eşleri de arkadaşlık etmekte, yani arkadaşlık dört kişi arasında gerçekleşmektedir.

Musahiplik Cemi nedir kısaca?

Musahiplik Cem, Alevi-Bektaşi geleneğinde çok önemli bir törendir ve aynı zamanda çok görkemli ve detaylı bir törendir. Böylece her iki aile de bu dünyada ve ahirette birbirlerinin yoldaşı ve kardeşi olur, hatta kendilerini kardeşlerinden üstün görürler.

Musahiplik sartlari nelerdir?

Kardeşlik, kan bağlarının ötesine geçen gerçek bir kardeşliktir. Bazen bir kişi aynı duygusal ve ruhsal atmosferde olmayabilir ve aynı anne babadan olmalarına rağmen kardeşleriyle veya aynı soydan olmalarına rağmen akrabalarıyla anlaşamayabilir. Farklı ilgi alanları, bakış açıları, algılar ve değer yargıları olabilir.

Alevilikte Abdal Musa ne demek?

Abdal Musa, Hacı Bektaş’ın önde gelen haleflerinden (Alevilikte: halifelerden) biridir. Efsaneler onu Anadolu’nun koruyucusu olarak tasvir eder. Bektaşi Meydanı’ndaki on iki saklanma yerinden on birincisi olan “Errand Boy’s Hideout” ona aittir ve “Abdal Musa Post” olarak adlandırılır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Zorunluluk Halinde Şahsa Zarar Verilebilir Mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kaliteli Escort