İçeriğe geç

Bilirkişi Raporuna Itiraz Süresi Geçerse Ne Olur

Bilirkişi raporuna itiraz süresi kaçırılırsa ne olur?

Bu yasal zamanaşımı süresi kaçırılırsa veya taraflar bilerek rapora itiraz etmezlerse farklı sonuçlar ortaya çıkar. Taraflardan biri itiraz eder ve diğeri itiraz etmezse; rapor, rapora itiraz etmeyen taraf için hukuken bağlayıcı hale gelir.

Bilirkişi raporuna itiraz edilmemesi kabul anlamına gelir mi?

Bilirkişinin takdirindeki bu serbestliğe rağmen, doktrinel ve yargı kararlarında, bazı durumlarda taraflardan birinin bilirkişi raporuna itiraz etmemesinin, diğer taraf (bilirkişi raporuna itiraz eden) lehine usule ilişkin kazanılmış bir hak yarattığı kabul edilmektedir (Baki Kuru: Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, İstanbul 2001, Cilt: 3. ..

Bilirkişi raporu gecikirse ne olur?

(3) Uzman, belirlenen asıl veya ek sürenin bitiminden sonra mazeretsiz olarak raporunu sunmazsa, raporu sunuluncaya kadar kendisine yeni bir uzman görevi verilemez. Atama makamı böyle bir durumu tespit ederse, derhal Bölge Kuruluna bildirir.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi raporuna itiraz etmeyen istinaf edebilir mi?

Bu hükme göre, ilk derece mahkemesinde ileri sürülmemiş iddia ve savunmalar dinlenemez. Hükmün kapsamı esas itibariyle olgu ve delillerle ilgilidir ve bilirkişi görüşüne (veya daha genel olarak ilk derece mahkemesinin hukuka aykırı ara kararlarına) karşı bir itiraz ileri sürülmemiş olmasının bu madde kapsamına alınması uygun değildir.

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporundaki sonucunun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Teknik ve özel bilgi gerektiren davalarda başvurulan bilirkişi raporu takdirî delil niteliğinde olup Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 286. maddesinde “Yetkili mercilerin oy ve görüşleri hâkimi sınırlamaz.” hükmü yer almaktadır. Buna göre takdirî delil niteliğindeki bilirkişi raporu hâkimi bağlamamaktadır.

Cevap dilekçesi vermeyen davalı bilirkişi raporuna itiraz edebilir mi?

Cevap vermeyen davalı daha sonra ilk itirazını ileri süremez. Çünkü ilk itirazların cevap süresi içinde cevapta ileri sürülmesi gerekir (HMK m. 117/1). Bu süre hak düşürücü bir süredir.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişiler hakimlerin yerini tutamaz, hatayı ve oranını belirleyemez! Bilirkişiler hakimlerin yerini tutamaz, hatayı ve oranını belirleyemez! TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda bilirkişi incelemelerine ilişkin 26 Haziran 2024 tarihli açıklaması.

Bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf, bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi raporuna kaç defa itiraz edilir?

Tarafların itirazları doğrultusunda, alınan her rapor için ayrı bir itiraz hakkı bulunmaktadır. Yani taraflar, dosyada yer alan her bilirkişi görüşünün açıklanmasından itibaren 2 hafta içinde bir kez itiraz etme hakkına sahiptir.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Ücret tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış bürolarındaki çalışmalar için 1100,00 TL, hukuk ve icra ceza mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1100,00 TL, asliye hukuk mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1820,00 TL, iş ve kadastro mahkemelerinde görülen dava ve çalışmalar için 1460 TL’dir.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bilirkişi raporuna itiraz süresi adli tatilde uzar mı?

Ancak bu durumda Tüketici Mahkemesi’nde bilirkişi raporu tebliğ edilmiş ise itiraz süresi HMK No. 6100’dür.

Bilirkişi ne kadar ek süre talep edebilir?

III. YASAL HÜKÜMLER: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için gereken süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu tayin eden mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en fazla üç ay uzatabilir.

Bilirkişi zamanaşımı değerlendirmesi yapabilir mi?

Mahkeme, zamanaşımı itirazını değerlendirmek için bilirkişi incelemesine başvuramaz.

Bilirkişi raporu tebliğ edilmezse ne olur?

Bilirkişi raporunun taraflara tebliğ edilmesinin, hukuk muhakemeleri hukukunun ilkelerinden biri olan dinlenme hakkının doğal bir sonucu olduğu söylenebilir. Bu nedenle, bilirkişi raporunun taraflara tebliğinden önce dosya hakkında karar verilmesi, dinlenme hakkının ciddi şekilde ihlalini oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kaliteli Escort