Eski dilde çaşıt ne demek?
Lise öğrencilerinin Geç Türkçe diline armağanı olan “ispikci” kelimesinin Eski Türkçe karşılığı. Kelime bölgeye göre casus, dedikodu ve üzüm anlamına gelir.
Eski Türklerde çaşıt ne demek?
Eski Türkler arasında muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus denirdi. Günümüzde, yaşadıkları toplumda yalan ve uydurma haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.
Osmanlıca çaşıt ne demek?
Casus veya casusluk yapan, devletin veya örgütün gizli amaçları doğrultusunda çalışan kimse, sapık, casus, ajan.
Çaşut ne demek?
Eski Türkçede casus ne anlama geliyor? Sorunun cevabı şu şekildedir: “casus” kelimesi Çin gizli servisinin üyelerine verilir. Türkler, Orta Asya’da Çin ile mücadeleleri sırasında, kendi devletlerini yok etmekle görevli Çin gizli servisinin üyelerine casus veya casus diyorlardı.
Eski dilde dolunay ne demek?
Dolunay – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tōlun āy kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tōlun “dolu, dolu” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tōl- fiilinden ve Eski Türkçe +In ekinden türemiştir.
Eski dilde ilişki ne demek?
Cima, eski dilde kullanılan Arapça kökenli bir kelime olup, insanlarda çiftleşme ve cinsel ilişki anlamına gelmektedir.
Eski Türklerde kadına ne denirdi?
Kadın kavramına doğrudan karşılık gelen katun, hatun, ‘avrat (ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi sözcükler tespit edilmiştir. Türk döneminde hatun, katun ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Arapça istihbarat ne demek?
İstihbarat, Arapça kökenli bir terimdir ve bilgi toplamak anlamına gelir. İstihbarat terimi aynı zamanda istihbaratın Türkçe karşılığı olarak da kullanılır.
Eski Türklerde güç ne demek?
Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inançlarında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut olarak da bilinir.
Çaşarat ne demek?
Çaşarat: Kırık, dökük, rahatsız edici anlamında da kullanılır.
Osmanlıda casus ne demek?
Osmanlı Devleti’nde, özellikle son yüzyıllarda, kamu düzenini sağlamakla görevli gizli polis teşkilatlarından biri. II. Meşrutiyet döneminde, 1913-1918 yılları arasında faaliyet gösteren istihbarat ve propaganda örgütü.
Neçe ne demek Osmanlıca?
Bu çalışma ile nasıl > neden > ne kadar “ne kadar?” ve ne kadar > güzel > nasıl “nasıl?” gelişimi incelenmektedir.
Çaşıd ne demek?
Özet: Eski Türkçedeki spēut “iftira, karalama” sözcüğü ve aynı kökten türemiş çeşitli sözcükler Uygur döneminde yaygın olarak kullanılmıştır.
Çaşni ne demek?
Osmanlı döneminde, baharatları tatmaktan sorumlu saray görevlilerine “çeşnigir”, “çeşnicibaşı”, “çeşnigir ustası” veya “çeşniyar ustası” denirdi. Görevleri yemeğin tadını kontrol etmek olsa da, aynı zamanda Sultan ve ailesinin güvenliğinden (zehirlenme olasılığı) de endişe ediyorlardı.
Çabir ne demek?
Allah’ın emirlerini yerine getirmek için şiddete başvuran, bunu yaparken de acımasız ve gaddar olan kimse.
Eski dilde bekçi ne demek?
Eski Türkçedeki bek “iyi, sağlam, güçlü” sözcüğünden, Türkçedeki +çI ekiyle türemiştir.
Eski dilde şans ne demek?
Antik çağlardan beri kullanılan şans kelimesi dilimize Latince’den girmiştir. Orijinal dilinde “şans” olarak yazılan bu kelime, şans anlamına gelir.
Eski dilde çapkın ne demek?
Libertine = Haydut (bkz. cag.
Eski dilde karanlık ne demek?
Türkçe karaŋġuluk “karanlık (isim)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe +lIk ekiyle Eski Türkçe karaŋġu “karanlık (sıfat)” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Land Matter’a bakınız. Karaŋu, Türkçe’de 18. yüzyıla kadar sıfat ve isim olarak kullanılmıştır.