Börülce hangi illerde yetişir?
Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen kara bakla, özellikle Ege bölgesinde yaygın olan bir baklagil türüdür. Bölgenin iklim koşulları bakla yetiştirmek için idealdir; sıcak ve nemli yaz ayları bitkinin hızlı büyümesini destekler.
Taze börülce mevsimi ne zaman?
Sıcaklığı seven bir bitki olduğu için, kara bakla Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve raflarda bulunabilir. Yazın taze olarak yenebildiği gibi, dondurucuda da yaklaşık 8-10 ay saklanabilir.
Börülce hangi ilimize ait?
Ege bölgesinde taze börülce yaygın olarak yiyecek olarak kullanılır. Özellikle taze ve kurutulmuş taneler pişirilir ve zeytinyağı ve limonla yapılan salata yaygın olarak tüketilir. Protein, mineral ve vitamin kaynağı olan börülce Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde iyi bilinir ve yetiştirilir.
Börülce ne zaman nasıl ekilir?
_ Tohumları, toprak sıcaklığı yükseldikten sonra (toprak sıcaklığı en az 15/20 derece olmalı) nisan veya mayıs aylarında ekebilirsiniz. _ 5 cm derinliğe, 45 cm sıra arası ve sıra üzeri 8/10 cm mesafe olacak şekilde en az 3, en fazla 5 tohum bırakarak ekim yapabilirsiniz.
Börülce çok su ister mi?
Sulama: Börülce çok fazla su isteyen bir bitkidir. Sıcak ve kurak bölgelerde, sulama çiçeklenme zamanında başlamalıdır. Bitkinin su ihtiyacı göz önünde bulundurularak 10-12 kez sulama yapılmalıdır.
Börülce neye faydalıdır?
İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Düşük glisemik indeksi sayesinde deniz fasulyesi kan şekerini dengeler. Yüksek lif içeriği kalp sağlığını destekler. Klonidin içeren deniz fasulyesi yüksek tansiyon ve anksiyeteye iyi gelir.
Börülcenin diğer adı nedir?
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli bir halka vardır. Bu yüzden Karnıkara olarak da adlandırılır.
Taze börülcenin kilosu ne kadar?
260,00 ₺ Orijinal fiyatı: 260,00 ₺. 178,00 ₺ Kara bakla, Ege Bölgesi’ne özgü yaygın bir sebzedir.
Börülce gaz yapar mı?
Kurutulmuş veya taze kara baklayı orta miktarda yemek kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Kara bakla bazı kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Bu durumu önlemek için kurutulmuş kara baklayı pişirmeden önce birkaç saat karbonatlı suda bekletin.
Kaç çeşit börülce var?
Baklagiller 40 derece kuzey enlemine kadar yetiştirilir. Bilinen 170 Vigna türünden 120’si tropikal Afrika’da ve 22’si Hindistan ve Güneydoğu Asya’da bulunur. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu her yerde bulunur.
Börülce anavatanı neresidir?
Kara baklagil bitkisinin anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrika’dır.
Düdüklüde kuru börülce kaç dakikada haşlanır?
Kurutulmuş börülceler düdüklü tencerede pişirildiğinde genellikle 20 ila 30 dakikada pişer. Börülceleri önceden ıslatmak pişirme süresini kısaltabilir.
Börülce topraktan kaç günde çıkar?
Börülce tohumlarını hazırladığınız toprağa koyun ve üzerini 3-5 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Yaklaşık 8-14 gün içinde çimlenme gerçekleşecektir.
Börülce nasıl verimli olur?
İnek fasulyesi yetiştirmek için ne asidik ne de alkali olmayan toprakları tercih etmelisiniz. Ayrıca toprağın su tutma kapasitesi yüksek, iyi drenajlı, tınlı-kumlu karakterde olması ve pH değerinin 5,5 ile 6,5 arasında olması maksimum verimi garanti eder.
Börülce suyu sever mi?
Kara gözlü bezelye aslında sıcak iklimler için bir sebze olarak bilinir. Ancak nemli koşullarda da çok sağlıklı bir şekilde büyürler.
Börülce anavatanı neresidir?
Kara baklagil bitkisinin anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrika’dır.
Börülce nerede meşhur?
Ülkemizde kara baklagil yetiştiriciliğinin önde gelen bölgelerinden biri Ege bölgesidir. Kara baklagil Akdeniz bölgesinde yetiştirilir.
Kaç çeşit börülce vardır?
Ülkemizde yetiştirilen kara bakla çeşitleri arasında Akkız, Karnıkara ve Sarıgöbek olmak üzere üç çeşit ön plana çıkmaktadır. Bu çeşitler bulundukları yere ve şekillerine göre farklılık göstermektedir. Kara bakla satın almak istiyorsanız bu üç çeşitten herhangi birini seçebilirsiniz. Akkız kara bakla, krem ve siyah renkli tanelere sahiptir.
Taze börülce kilosu ne kadar?
260,00 ₺ Orijinal fiyatı: 260,00 ₺. 178,00 ₺ Kara bakla, Ege Bölgesi’ne özgü yaygın bir sebzedir.