Balıklıgöl’ün sırrı nedir?
Tarihçiler Diodorus (MÖ 1. yüzyıl) ve Ctesias’a (MÖ 5. yüzyıl) göre, tanrıça Atargatis’in efsanesi şöyledir: Atargatis yasak bir aşk yaşar ve bir kız çocuğu doğurur. Atargatis bu olaydan utanır ve kendini bir göle atar. Vücudu gölde bir balığa dönüşür.
Urfa Balıklıgöl balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
Başka bir rivayete göre; Söğütlü köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıkları askerlerine yedirmiş. Ancak bütün askerler bir iki gün içinde ölmüş. Bir rivayete göre ise bu balıklardan bazıları yeşil sarıklı asker olmuş ve savaşa gitmiş.
Urfa Balıklı Göldeki balıkların cinsi nedir?
İçinde efsanelere konu olan sazan gibi balıklar vardır. Bu balıklar halk arasında saygı görür ve yenmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşir ve her şey güllük gülistanlık olur.
Balıklıgöl’ün hikayesini anlatır mısın?
Efsaneye göre Hz. İbrahim büyük ateşe düştüğünde ateş suya, içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e giden herkes gölde yüzen balıkların sırtlarında siyah noktalar olduğunu fark edecektir. Efsane bu noktaları, içinden çıktıkları büyük ateşin izleri olarak açıklar.
Balıklıgöl hangi ayette geçiyor?
Allah ateşe emreder: “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet 69). Rivayete göre; ateş suya, odun da balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in selametle düştüğü yerde bu göl oluşur ve çevresi gül bahçesine döner.
Balıklıgöl kutsal mı?
Anadolu’nun en ünlü kutsal balığı, peygamberler şehri olarak kabul edilen Şanlıurfa şehrinde bulunan Kutsal Balık Gölü’dür. Dönemin hükümdarı Nemrut, tek tanrılı dini savunmuştur. İbrahim’in kalenin bulunduğu tepeden mancınıkla ateşe atıldığı ve ateşin suya, odunun da balığa dönüştüğüne inanılmaktadır.
Balıklıgöl neden önemli?
Balıklıgöl, İslam’ın yanı sıra Yahudi ve Hıristiyan dinlerinde de önemli bir yere sahiptir. Efsaneye göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra mucize gerçekleşir ve çevresi gül bahçesine döner. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Balıklıgöl’ün anlamı nedir?
Allah’a olan inancını koruduğu ve her zaman O’nu aradığı için Allah, İbrahim’e “Dostum” anlamına gelen Halilim adını verdi. Balıklı Göl ismi aynı zamanda Allah’ın Dostu anlamına gelen Halil-ür Rahman olarak da bilinir. Hz. İbrahim’in atıldığı ateşin suya, odunun da balığa dönüştüğü efsanesi günümüze kadar devam etmektedir.
Balıklıgöl doğal mı?
Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl’ün su kalitesi bazen çevresel etkenlerden dolayı bozulmakta ve içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar vermektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Balıklıgöl’de zaman zaman balık ölümleri yaşanmaktadır.
Balıklıgöl nasıl oluştu?
Hz. İbrahim içine atıldığı anda büyük ateş göle, odunlar da balığa dönüşmüş. Zeliha’nın döktüğü gözyaşları, bugün Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan AynZeliha Gölü’nü doğurmuş. Şanlıurfa denince akla ilk gelen Balıklıgöl’dür, bu yüzden de dini turizmin en popüler duraklarından biridir.
Balıklıgöl’de kimin mezarı var?
Her dinden, ülkeden ve şehirden insanlar yılın herhangi bir zamanında bu mağarayı ziyaret ediyor. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında, dönemin din alimi Beddiüzaman Said Nursi’nin vefatından sonra ilk kez gömüldüğü türbe bulunmaktadır. Balıklıgöl, Şanlıurfa’da turistik bir cazibe merkezidir.
Balıklıgöl ücretli mi?
Balıklı Gölü’nü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyaretçilere açıktır. Harran Evleri, Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Teymiye semtinde yer almakta olup şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır.
Balıklı Göldeki balık yenir mi?
Gölde efsaneye konu olan balık türü sazan balığıdır. Bu balıklar halk tarafından büyük saygı görür ve asla yenmez.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Balıklı Göldeki Şifalı Su Neye İyi Gelir?
Kangal balık kaplıcası ülkemizde en sık görülen cilt hastalıklarından biridir; sedef hastalığı ve romatizmal hastalıkların tedavisiyle bilinen bir kaplıca merkezidir. Bu kaplıcanın önemi; suyun kimyasal özellikleri ve içinde yaşayan balıklardan kaynaklanmaktadır.
Sivas Balıklıgöl hangi hastalıklara iyi gelir?
Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, nörolojik (nevralji, nevrit, felç), ortopedik ve travmatolojik sonuçlar (kırıklar, eklem travmaları ve kas hastalıkları), kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, böbrek taşı (içildiğinde) vb. ve psikosomatik rahatsızlıklara faydalı olduğu bildirilmiştir.
Hz. İbrahim nerede ateşe atılmıştır?
Hz. İbrahim’in ateşe atılması olayının; Irak’ın Sevad bölgesindeki Kusa yerleşim yerinde gerçekleştiği belirtilirken, bazı çağdaş yorumcular olayın Harran veya Şanlıurfa’da gerçekleştiğini ileri sürmektedirler.